Πηγή:enallaktikidrasi
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η φύση προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία μας• και πώς να μην το κάνει άλλωστε, αφού αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου. Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέχρι τη μείωση του στρες, η φύση μας δίνει καλούς λόγους για να τη θέσουμε προτεραιότητά μας. Και τώρα μια νέα μελέτη αναφέρει έναν ακόμα λόγο: την πρόληψη κατά του πρόωρου θανάτου.
Στη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση του είδους της, οι ειδικοί ανέλυσαν εννιά πρότερες πρόσφατες έρευνες από 7 χώρες, με συνολικό δείγμα πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Και αυτό που βρήκαν υποδεικνύει ότι ο πράσινος χώρος προστατεύει από τον πρόωρο θάνατο.
Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;
Η μελέτη, που ήταν συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ανέλυσε δεδομένα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο και συμπέρανε ότι ο πράσινος ανοιχτός χώρος παρουσίαζε ισχυρή συσχέτιση με μικρότερο ποσοστό πρόωρου θανάτου. Και εννοεί όλα τα είδη θανάτου.
Επιπλέον, φαίνεται ότι το ποσοστό του πρασίνου κάνει μεγάλη διαφορά. Τα ευρήματα μαρτυρούν ότι όσο περισσότερο πράσινο υπήρχε σε απόσταση μέχρι 500 μέτρα από το σπίτι, η μείωση ήταν 0.1% για κάθε αύξηση βλάστησης, που παρατηρήθηκε μέσω δορυφορικών φωτογραφιών.
Τι θα ακολουθήσει ερευνητικά
Η μελέτη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι επισημαίνει πόσο ωφέλιμο είναι το να ζούμε κοντά σε πράσινο, κοντά στη φύση. Ο David Rojas, ερευνητής στο ISGlobal και στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και πρώτος συντάκτης αναφέρει: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση μέχρι σήμερα που εστιάζει στον πράσινο χώρο και στον πρόωρο θάνατο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις και πολιτικές που θα αυξήσουν τους πράσινους χώρους ως μια στρατηγική βελτίωσης της δημόσιας υγείας». Άλλωστε, ζώντας μόνο 10 λεπτά από ένα πάρκο έχει βρεθεί πως μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καθώς μας βοηθά να κινούμαστε.
Μάλιστα, στην έρευνα αναφέρεται ότι παίζει ρόλο ακόμα και το σχήμα των πάρκων της πόλης, καθώς φάνηκε να υπάρχει μια ισχυρότερη συσχέτιση με πάρκα που είχαν ακανόνιστο σχήμα και «αγκάλιαζαν» την πόλη σε αντίθεση με εκείνα που έχουν τετράγωνο και περιορισμένο σχήμα. Ωστόσο εδώ απαιτείται περισσότερη έρευνα.