Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια ημέρα νερού: Εκπαιδευτική Δράση «Νερό: ο διάφανος θησαυρός» στην Αλεξ/πολη

 Πηγή: alexpoli.gr
Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού η οποία γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ανακοινώνει την Εκπαιδευτική Δράση «Νερό: ο διάφανος θησαυρός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ).
Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και η εμπλοκή σε διαδικασίες μάθησης για την σημαντικότητα του νερού, τον κύκλο ζωής του, τους τρόπους εξοικονόμησης του, τις διαδικασίες καθαρισμού, φιλτραρίσματος και επεξεργασίας του. Όλα τα προγράμματα θα υποστηρίζονται από εργαστηριακό εξοπλισμό. Σε κάθε πρόγραμμα οι μαθητές θα εμπλέκονται στην μαθησιακή διαδικασία μέσα από διατύπωση υποθέσεων, πειραματισμό, αναζήτηση λύσεων καθώς και παιχνίδι.
Η δράση αποτελείτε από δύο μέρη. Αρχικά, εκπαιδευτικά προγράμματα θα υποστηρίζονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την κατανόηση των παραπάνω εννοιών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αφορούν μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική δράση θα κλείσει με εκδήλωση εμπλουτισμένη με δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανοιχτές προς στο κοινό. Την ημέρα αυτή, το Μουσείο και η ΔΕΥΑΑ θα ενημερώνουν και θα εμπλέκουν τους πολίτες σε μαθησιακές διαδικασίες για την κατανόηση της σπουδαιότητας του νερού και τον ρόλο της υπηρεσίας. Τα προγράμματα χωρίζονται σε τρείς ομάδες ανάλογα με την σχολική τάξη φοίτησης και σύμφωνα πάντα με τις δεξιότητες και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών. Σχηματικά λοιπόν χωρίζονται ως εξής:

Προσχολική ηλικία και α’, β’, γ’ Δημοτικού.
«Μια σταγόνα ψάχνει την ταυτότητα της»
· Ο Κύκλος του Νερού και οι μορφές του
· Βοηθάμε τη Γη: Οικονομία με το νερού
Δ, στ’ τάξη δημοτικού και α΄τάξη γυμνασίου.
«Και γλυκό και αλμυρό, το θέμα είναι να είμαι καθαρό!»
· Επεξεργασία & Φιλτράρισμα του Νερού (βιολογικός καθαρισμός)
· Αφαλάτωση νερού.
Β’, γ’ τάξη γυμνασίου και α’ τάξη λυκείου.
«Βρες τι έχω μέσα μου και καθάρισέ με!»
· Ανάλυση νερού
· Ηλεκτροχημική Επεξεργασία Ακάθαρτου Νερού.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιούνται από 27/3 έως 7/4/2017. Τα προγράμματα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και την εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα 24 – 27/4.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολικών τάξεων που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Μουσείο στο 2551080204 ώστε να προγραμματίσουν την επίσκεψη.
Η δράση θα λήξη στις 28/4. Την ημέρα λήξης της δράσης οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε μαθησιακές, ψυχαγωγικές και ενημερωτικές δραστηριότητες. Η δράση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για όλους τους πολίτες.
Διάρκεια προγραμμάτων: 1 ώρα και 15 λεπτά.
Εμψυχώτρια προγράμματος: Ανδρεάδου Έφη.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικών σχεδιασμών και προγραμμάτων του Μουσείου.