Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τόπο αυτό.

Γιάννης Ναϊτίδης: Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τόπο αυτό
Από τη Σοφία Χύτου
Το 2551.gr και η στήλη σε ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ-IN COMMON VIEW συνάντησαν το Γιάννη Ναϊτίδη,
Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και Υπεύθυνο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου όπου αναφέρθηκε στους στόχους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στον Πολιτιστικό Σύλλογο του οικισμού αλλά και στα πρόσωπα που τον γεμίζουν με ενέργεια.
 Πότε ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μαΐστρου και ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που έχετε ως στόχο να πραγματοποιήσετε  το 2016;
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε το 2011. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (Ανατολικός οικισμός της Αλεξανδρούπολης). Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή του Ν. Έβρου πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκη της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην κατασκευή του Μουσείου μέσα από το Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, έχοντας ως σκοπό την ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της.
Οι στόχοι του Μουσείου είναι η συνεχή ενημέρωση όλων για την βιοποικιλότητα της περιοχής και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανάγκης διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου, την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, μέσα από δράσεις που συνδυάζουν την συμμετοχή και την ψυχαγωγία, με την πληροφορία και την εκπαίδευση.
Έχετε ένα δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο στον οικισμό του Μαΐστρου. Πόσα είναι τα εγγεγραμμένα μέλη και ποιες είναι οι καθιερωμένες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται;
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου ιδρύθηκε το 2001 με κύριο σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού, την διατήρηση των ηθών και εθίμων και  την έκφραση γνώμης των κατοίκων σε θέματα καθημερινότητας και σε θέματα καίριων ζητημάτων της περιοχής.
Ο σύλλογος αριθμοί πάνω από 250 μέλη, έχει μια πλούσια παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής με χορευτικά τμήματα μικρών και μεγάλων, τμήματα δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων, τμήμα γυμναστικής, μουσικής κ.α. Παράλληλα έχει μια σειρά από εκδηλώσεις θεσμοί για τον τόπο μας όπως η Εορτές Αγίας Μαρίνας, Η Αναβίωση του Εθίμου Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο, Τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας στον πλατανότοπο σε συνεργασία με τον σύλλογο γυναικών, Ο Λαϊκός Δρόμος Υγείας κ.α.   
Δημοτικός Σύμβουλος, Υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αλλά και οικογενειάρχης. Τι είναι αυτό που σου δίνει θετική ενέργεια από το καθένα ξεχωριστά. 
Η εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν μια απόφαση σοβαρή, την οποία πήρα ύστερα από πολλή σκέψη και μεγάλο προβληματισμό. Αυτό που με οδήγησε σ’ αυτή είναι η ειλικρινή αγάπη μου για τον τόπο και τους ανθρώπους του, αυτό κάνω καθημερινά μετά την εκλογή, είμαι δίπλα τους σε μικρά και μεγάλα ζητήματα με βασικό μου σκοπό την καθημερινή βελτίωση των κοινωνικών δομών και την καθημερινότητας των δημοτών μου.
Ως υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας προσπαθώ καθημερινά με μια ομάδα δραστήριων ανθρώπων να αναδείξω το μουσείο μέσα από διάφορες δράσεις στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες στην περιοχή, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο το Νόμο μας, τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση τον πλατανότοπο και τον οικισμό μας.
Εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, την γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά για τη στήριξη και την θετική ενέργεια που μου παρεχουν καθημερινά για να προσφέρω στην τοπική κοινωνία και στους δημότες μου.   
"Δεν έχουμε άλλη επιλογή, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τόπο αυτό"