Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. Η συνάντηση διήρκησε 60΄ και τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εγκατάσταση LNG  (υγροποιημένο φυσικό αέριο), το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα χρυσωρυχεία.

Για τη δημιουργία της επένδυσης του LNG προέκυψε απόλυτη ταύτιση απόψεων και κοινή διαπίστωση ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί διότι δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και τυπικά και εθνικά, χωρίς προσβολή στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα ενισχύει τη διάνθιση του ενεργειακού τοπίου και την ενδυνάμωση της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου. Ο υπουργός πιστοποίησε προς τον δήμαρχο ότι από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει η ελάχιστη επιφύλαξη και μετά την ταύτιση της θέλησης της τοπικής κοινωνίας και της κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΕΡΜΙΝΑΛ, οι επενδυτές πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά τα χρυσωρυχεία
στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός συμφώνησε με τον κ. Λαμπάκη ότι οδηγεί στη συνολική καταστροφή όλων των προοπτικών ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος  στη Θράκη. Επιπλέον, ο Δήμαρχος έθεσε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη της τροποποίησης του μεταλλευτικού  κώδικα, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία ή όχι χρυσωρυχείων. Ο Υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη τροποποίησης προς αποφυγή καταστάσεων βλαπτικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όσο γίνεται πιο γρήγορα και η σύνδεσή του με την Εγνατία και την ΒΙ.ΠΕ., γεγονός που θα προκύψει με την κατασκευή της μεγάλης περιφερειακής.

Ακόμη, πιστοποιήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας μεγάλου διαμετακομιστικού κέντρου στην έκταση των 480 στρεμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανάμεσα στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο που θα δημιουργήσει τεράστια δυναμική πλούτου με το λιμάνι, προϋπόθεση για τη δημιουργία του οποίου, είναι η ανάγκη ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την διακήρυξή του.

Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να δουν από κοινού την ανασυγκρότηση της οικονομίας του Έβρου, γεγονός που ήδη κατά καιρούς υποσχέθηκαν υπουργοί της παρούσης Κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσέλευση των υπουργών ανάπτυξης, οικονομικών, περιβάλλοντος και αγροτικής ανάπτυξης γιατί ο νομός με την καταστροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τον Έβρο βρίσκεται σε διαρκές σοκ και επιβάλλεται μαζί με την τοπική θεσμική κοινωνία η συνεργασία για την ανεύρεση λύσεων για την ανασυγκρότησή του.