Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξ/πολης «Τα κεριά της Ανθρωπότητας»



Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό κ. Ραπτοπούλου Όλγα, πραγματοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης με τίτλο:

«Τα κεριά της Ανθρωπότητας»

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία του έργου του Raphael Lemkin και την συμβολή της «Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του εγκλήματος της Γενοκτονίας» που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 9 Δεκεμβρίου 1948 με στόχο την αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Ειδική αναφορά θα γίνει στις γενοκτονίες του 20ου αιώνα όπως και στις 8 φάσεις που προετοιμάζουν μια γενοκτονία. Οι οκτώ φάσεις του Stanton δίνουν μία δυναμική εικόνα της γενοκτονίας και η τελευταία γίνεται πιο κατανοητή[1].

Τέλος, θα συζητηθούν δράσεις πρόληψης του εγκλήματος της γενοκτονίας, αλλά και η επιλογή της 9ης Δεκεμβρίου ως επέτειο όλων των Γενοκτονιών, για να ξέρουν όλο και περισσότεροι ότι ο αγώνας για τις αναγνωρίσεις των Γενοκτονιών και την ποινικοποίηση των αρνήσεων, δηλαδή την απαγόρευση της βαρβαρότητας, δεν είναι ένα θέμα τοπικιστικό, αλλά ανθρώπινο που μας αφορά όλους από τη στιγμή που ανήκουμε στην Ανθρωπότητα[2].

Το πρόγραμμα θα υλοποιείτε από την Ραπτοπούλου Όλγα (BA Δ.Π.Θ, MA ΔΙ.ΠΑ.Ε), μέλος της ομάδας του Νίκου Λυγερού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την γραμματεία του Μουσείου.



[1] Λυγερός 2007, Οι οκτώ φάσεις του Stanton, http://www.lygeros.org/articles?n=2494&l=gr
[2] Λυγερός 2015, Απόφαση Ανθρωπότητας, http://www.lygeros.org/articles?n=21724&l=gr