Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Επιχείρηση "πλαστικά καπάκια" απο το Δημοτικό Σχολείο Μαΐστρου.

Πηγή: http://maistrosch.blogspot.gr/ 
Σήμερα έγινε η πρώτη παράδοση στο ΚΕΠΑΚΥ μιας μεγάλης ποσότητας από πλαστικά καπάκια κάθε είδους που συνέλεξαν οι μαθητές μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται μιας που χρειάζεται ένας τόνος από καπάκια για την αγορά ενός αμαξιδίου. Στο ΚΕΠΑΚΥ δεχτηκαν με εντυπωσιασμένοι την προσφορά μας.Και βέβαια ... συνεχίζουμε...
... μαζεύουμε καπάκια ... μοιράζουμε χαμόγελα! 
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι συνήθως τόσο μικρά, που εύκολα μπορεί να παραβλέψει κανείς τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν στο περιβάλλον. Αν πετάξεις ένα στο έδαφος, στο πάρκο ή στην παραλία, πιθανόν να μην το θεωρήσεις και σπουδαία υπόθεση!
Έρευνες όμως (Beach Environmental Awareness Campaign Hawaii, B.E.A.C.H. ) έχουν δείξει ότι τα καπάκια από πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα κορυφαία 10 αντικείμενα που έχουν βρεθεί στα σκουπίδια παραλιών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καθαριότητας, και είναι το δεύτερο πιο συχνά πεταμένο αντικείμενο μετά τα αποτσίγαρα!
Ανακυκλώνονται τα πλαστικά καπάκια;
“Εμπειρικά ή από όσα έχετε ακούσει, γνωρίζετε σίγουρα ποια είναι τα υλικά τα οποία μπορούμε να ανακυκλώσουμε. Υπάρχουν, όμως, αντικείμενα, τα οποία αν και φαινομενικά προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τα τοποθετούμε σε συμβατικούς κάδους σκουπιδιών. Τοποθετώντας τα, αντίθετα, στους μπλε κάδους θα ειναι χειρότερο για το περιβάλλον από το να μην ανακυκλωθούν καθόλου
 Έτσι και τα πλαστικά καπάκια αν τοποθετηθούν μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια, επειδή δεν λιώνουν στην ίδια θερμοκρασία, αφού προέρχονται από πλαστικό διαφορετικής υφής και αντοχής, ενδέχεται να καταστρέψουν ολόκληρη την παρτίδα ανακύκλωσης.
Αν πάλι τοποθετηθούν μόνα τους προς τήξη, το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία αυτή επειδή είναι πιο σύνθετη, κοστίζει περισσότερο και τελικά θεωρούνται λιγότερο κερδοφόρα στην αγορά. Κατά συνέπεια πολλοί φορείς ανακύκλωσης δεν τα δέχονται.
Οπότε καταλήγουμε στο ότι καλύτερα είναι να τοποθετούμε τα πλαστικά μπουκάλια χωρίς καπάκια στους κάδους ανακυκλώσης και τα καπάκια μόνα τους στους συμβατικούς κάδους απορριμάτων.