Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Απολογισμός πεπραγμένων απο την Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης

Πηγή: radiomax.gr
Έκλεισε ένας χρόνος, απο τη στιγμή που αναλάβαμε, ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, τα ηνία της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Μιας κοινότητας ,ίσως απο τις μεγαλύτερες μέσα σε καλλικρατικούς δήμους.
Το πρώτο συμπέρασμα που αποκομίσαμε, ήταν πως είναι πολύ διαφορετικά να κρίνεις ως δημότης και πολύ δύσκολο να εφαρμόσεις ως αιρετός.
Η Δημοτική Κοινότητα, ως θεσμός, θα έπρεπε να είναι πολύ αποτελεσματικός, γιατί είναι η πρώτη επαφή του δημότη με τον δήμο αλλά ο θεσμοθέτης, δυστυχώς, τον περιορίζει μόνο σε γνωμοδοτικό χαρακτήρα.
Παρόλα αυτά, απο την πρώτη στιγμή που συσταθήκαμε σε σώμα, ένα δεκαπενταμελές συμβούλιο, προερχόμενο απο όλους τους χώρους, αποφασίσαμε να κάνουμε αισθητή και ενεργή την παρουσία μας.
Στις αρμοδιότητες μας
είναι οι προεγκρίσεις καταστημάτων και αδειών μουσικής, οι επικυρωσεις εγγράφων και πρόσφατα, μας ανατέθηκαν και τα κοιμητήρια της δημοτικής κοινότητας.
Εμείς, όμως, έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου.Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη αλλά και για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.
Ήρθαμε σε επαφή μέχρι σήμερα με αρκετές κοινωνικές ομάδες της πόλης, όπως, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και έχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις μας για την αντιμετώπιση εκ μέρους των υπηρεσιών του δήμου προς τις ομάδες αυτές. Επίσης εκκρεμεί η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης, ώστε με κοινό στόχο την τουριστική μας προβολή να προβούμε σε κοινές δράσεις.
Ασχοληθήκαμε επισταμένα, με το ιστορικό Πάρκο Προσκόπων της πόλης, έτσι ώστε, μέσα απο μελέτες να επαναφυτευτεί, να γίνει περισσότερο λειτουργικό για τους δημότες που το επισκέπτονται και αθλούνται αλλά και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων μέσα σ αυτό, να είναι περισσότερο ασφαλές για όλους.
Αναφορικά με την καθαριότητα και την ανακύκλωση, αφού ήρθαμε σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, εισηγηθήκαμε την αποστολή του κανονισμού καθαριότητας μέσω των λογαριασμών νερού σε όλους τους δημότες για να γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες σχετικά με την αποκομιδή σκουπιδιών, στους οποίους θα πρέπει να υπακούουν, ώστε να μην χρειάζεται η επιβολή προστίμων. Σχετικά με την ανακύκλωση θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, ώστε η παιδεία της ανακυκλωσης να ξεκινά ουσιαστικά απο τα σχολεία.
Όσον αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη, προτείναμε την δημιουργία ηλεκτρονικού ελέγχου της στάθμευσης και της παροχής πληροφοριών που εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Επίσης προτείναμε τις θέσεις στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία της πόλης για να εξυπηρετείται ο τουρίστας αλλά και για να ενισχύσουμε την κίνηση των καταστημάτων της πόλης.
Εισηγηθήκαμε την κατάρτιση των αιρετών, μέσου του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS PLUS σε διάφορους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε καινοτόμα προγράμματα.
Για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση, προτείναμε την δημιουργία, εκ μέρους του δήμου, ταμπλώ, που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της δημοτικής κοινότητας κι έτσι θα απαλειφθεί το φαινόμενο της ρύπανσης αυτής.
Αναφέραμε σε συγκεκριμένη εισήγηση, δρόμους που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης του ασφαλτικού υλικού και μονοδρομήσεις που έγιναν δεκτές απο την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων.
Αν και οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν το ευνοούν, παρόλα αυτά, προτείναμε και το θεωρούμε επιβεβλημένο, να δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός στην πόλη μας.
Επίσης με χαρά είδαμε να έχει γίνει δεκτή και να βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόταση μας για την δημιουργία ΚΔΑΠ ΜΕΑ και Κέντρο Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μια απο τις τελευταίες μας εισηγήσεις, αφορά την Μελέτη Περιαστικού Πρασίνου, που επιβάλλεται πλέον, έτσι όπως, προεκτείνεται η πόλη μας με φυτά συμβατά με την ιστορία και τις κλιματολογικές μας συνθήκες. Κάναμε δεκτή και την δωρεά δημότη για την δενδροφύτευση της περιφερειακής οδού Παπαναστασίου αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
Σχετικά τους οικισμούς που υπάρχουν στην δημοτική μας Κοινότητα έχουμε να αναφέρουμε τα εξής: Χωρίς συγκεκριμένες εισηγήσεις αλλά με ουσιαστική δουλειά , οι κύριοι Τάκας Ιωάννης, Τσολάκης Μιχαήλ και Ναϊτίδης Ιωάννης ασχολήθηκαν με τους οικισμούς του Απαλού και της Μαϊστρου, τους οποίους εκπροσωπούν.
Με την Παλαγία ασχοληθήκαμε και με επιτόπια επίσκεψη και με εισηγήσεις που αφορούν αρκετά απο τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους.
Με την καθημερινή λειτουργία του γραφείου μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους δημότες και διεκπεραιώνουμε, στο μέτρο του δυνατού, καθημερινά μικροπροβλήματα αλλα και το βασικότερο αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των δημοτών ώστε να μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε ανώτερα κλιμάκια.
Στα αρνητικά της φετινής χρονιάς θα ανέφερα ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει η αναμενόμενη επικοινωνία με τα υπόλοιπα αιρετά στελέχη του Δήμου, αλλά δεν υφίσταται η παρουσία και η ενημέρωση της Δημοτικής Κοινότητας απο τις Επιτροπές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Επίσης, δεν μας κοινοποιείται, δυστυχώς, καμία απόφαση τους, ώστε να έχουμε την ενημέρωση που μας χρειάζεται για να είμαστε πιο λειτουργικοί.
Θέλω να πιστεύω ότι η χρονιά που πέρασε, μας προσεφερε την εμπειρία που χρειαζόμαστε, ώστε τα υπόλοιπα τέσσερα να μπορέσουμε να προσφέρουμε, όσον το δυνατόν περισσότερα. Με την συνεργασία όλων των φορέων του δήμου αλλά και την αναγνώριση που αρμόζει προς το θεσμό της Δημοτικής Κοινότητας, κερδισμένοι θα είναι πραγματικά, οι δημότες μας που μας εξέλεξαν στις θέσεις αυτές.

Η Πρόεδρος
Βρετοπούλου Όλγα