Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Εκδρομή στην Παλιά Μαΐστρο και την Αίνο.

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου πραγματοποίησαμε εκδρομή στην Παλιά Μαΐστρο και την Αίνο.
Πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν η πόλη της Αίνου μια από τις αρχαιότερες θρακικές πόλεις χτισμένη στις εκβολές του Έβρου ποταμού με το περίφημο κάστρο της όπου όλοι μας από εκεί ψηλά καμαρώσαμε  την Αλεξανδρούπολη και το Δέλτα του Έβρου. Στη συνέχεια περπατήσαμε στους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης κάνοντας μια βόλτα στην αγορά της.

Μετά την πόλη της Αίνου κατευθυνθήκαμε ανατολικά, για την παλιά Μαΐστρο. Δέκα λεπτά δρόμος ήταν αρκετά για να βρεθούμε  στην Πατρίδα των προγόνων μας. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα σπίτια των παππούδων μας, να δούμε τις βρύσες και τα πολλά πηγάδια με το υπέροχο νερό, για τα οποίο μας μιλούσε σαν σε παραμύθι η γιαγιάδες μας. Αγναντέψαμε από ψηλά τον απέραντο κάμπο, που φθάνει μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι σου. Είδαμε και τα χορταριασμένα μνήματα, εκεί που αναπαύονται γενεές γενεών παππούδων και προπαππούδων μας. Είχαμε την ευκαιρία  να ξαναβρεθούμε  στα μέρη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.

Δεν μπορέσαμε όμως να δούμε το παλιό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν κάποτε περισσότεροι από ογδόντα μαθητές και δίδασκαν δυο δάσκαλοι, δεν είδαμε το Μοναστήρι της Παναγίας της Σκαλωτής όπου πληροφορίες λένε ότι δεν απέμεινε τίποτα, το οποίο απέχει μόλις 10 λεπτά από το χωριό, δεν είδαμε ούτε και τα πετρόχτιστα γεφύρια που βρίσκονταν περιμετρικά του οικισμού.

Αφήνοντας την πατρίδα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής μέσω Κεσσάνης με σκοπό να περάσουμε και από τα υπόλοιπα χωριά Αμυγδαλιά, Αγίασμα, Τσελεμπή κ.α.

Η επιστροφή μας στη Μαΐστρο έγινε περίπου στις 19:00 το απόγευμα. Όλοι οι εκδρομείς έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι και περιμένουν την επόμενη εκδρομή που πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα.