Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Το λιμανάκι “φάντασμα” της Αλεξανδρούπολης

DSC_0297Σαν όνομα το γνωρίζουν πολλοί, από κοντά το γνωρίζουν λίγοι… το ότι όμως το λιμανάκι αυτό τυπικά… δεν υπάρχει…το γνωρίζουν ακόμα λιγότεροι. Ο λόγος για το λιμανάκι του Μαΐστρου, ένα μικρό λιμανάκι νότια του οικισμού, δίπλα στις εκβολές του ρέματος.
Ο μικρός αυτός κόλπος έγινε προσωρινό λιμανάκι για τους αλιείς της περιοχής όταν ξεκίνησαν πριν χρόνια τα έργα για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Την εποχή εκείνη ήταν πραγματικά μια λύση σωτηρίας για τους μικρούς αλιείς. Με τα χρόνια όμως η προσωρινή μεταφορά τους εκεί…έγινε μόνιμη και η μονιμότητα αυτή έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Το λιμανάκι αυτό είναι τυπικά μη υπαρκτό αφού ως χώρος δεν ανήκει ούτε στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης αλλά ούτε και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης! Ανήκει στο δημόσιο και απλώς… υπάρχει. Η υπόστασή του ως μικρό λιμάνι δεν είναι επίσημη και ουσιαστικά κανείς φορέας και καμία υπηρεσία…δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρέμβει εκτός από το ίδιο το δημόσιο!
DSC_0312
Ένας πανέμορφος χώρος που θα μπορούσε να είναι το στολίδι της δυτικής πλευράς της Αλεξανδρούπολης παραμένει ξεχασμένος και χαμένος στα χαρτιά… Ο χώρος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την καθαριότητα και κάποιες φορές γίνονται παρεμβάσεις με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Γιάννη Ναϊτίδη που ασχολείται με τα θέματα Μαΐστρου και με τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου όπως επισημαίνει ο ίδιος. Όμως δυστυχώς επισήμως δεν μπορεί να διατεθεί κάποιο κονδύλι ή να γίνει κάποια παρέμβαση λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Δεν υπάρχει επίσης σύνδεση στο χώρο με το δίκτυο ύδρευσης. Μιλώντας με τον Γιάννη Ναϊτίδη για το θέμα αυτό διακρίναμε την επιθυμία του για να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός και μας άφησε να καταλάβουμε ότι σχεδιάζει να κάνει τουλάχιστον μια προσπάθεια για να περάσει ο χώρος αυτός έστω στον Ο.Λ.Α.
DSC_0299
Οι βάρκες στα ρηχά νερά του κολπίσκου και τα καλύβια τριγύρω δημιουργούν μια μοναδική εικόνα που με μια βασική περιποίηση θα μπορούσαν να κάνουν το λιμανάκι ένα πραγματικό διαμαντάκι. Δυστυχώς η εικόνες που κατέγραψε ο φακός του alexpoli.gr απέχουν πολύ από αυτό κυρίως λόγω των σκουπιδιών.
Πηγή: www.alexpoli.gr