Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Οριστικοποιήθηκε ο Κατάλογος των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Περιόδου 2015-2017 για το Φυσικό Αέριο


"Τρία από τα επτά έργα αφορούν την περιοχή μας, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει δυναμική παρουσία στο ενεργειακό Μέλλον." 

Οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα ο κατάλογος των ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), στον τομέα της ενέργειας, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείο Οικονομίας, κ. Νικόλαος Αγαλιώτης, μιλώντας στην πρώτη ημέρα των εργασιών του επιχειρηματικού/επενδυτικού φόρουμ «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από την επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments.

 Ο κ. Αγαλιώτης, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο κατάλογος των έργων για την επόμενη διετίας εγκρίθηκε χθες. Αυτός περιλαμβάνει:

- Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Ο κ. Αγαλιώτης υπενθύμισε ότι έχουν δύο συναντήσεις για το έργο και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, προσέθεσε, θα γίνει στις 13 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

- Το νέο σταθμό LNG από την ΔΕΠΑ και την Gastrade στην Αλεξανδρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε ο κ. Αγαλιώτης, υπάρχει συμφωνία των δύο εταιρειών να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς είναι πιο προχωρημένο σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU).

Ο κ. Αγαλιώτης σημείωσε ακόμα ότι στο σχήμα ενδέχεται να εισέλθουν και άλλοι επενδυτές, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες...

- Τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ

- Τον ΤΑΡ

- Τον Poseidon και ειδικότερα το κομμάτι Ιταλία- Ελλάδα

- Τον East Med

- To τμήμα του Tesla που αφορά τη χώρα μας. Όπως είπε, αυτό το τμήμα εντάχθηκε την τελευταία στιγμή, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το έργο.

Το συνέδριο «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» οργανώνεται με τη συνεργασία της Eυρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και DG Εnergy), τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, δημόσιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς (επιχειρηματικοί-βιομηχανικοί, ναυτιλιακοί φορείς κλπ). Επιστημονικός εταίρος του συνεδρίου είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Α rchipelagoLNG.
Πηγή:www.energia.gr