Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Αθόρυβος αλλά με πολύ κρότο, μακριά από τα ψεύτικα φώτα άλλα γεμάτος φως... Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Κεκέογλου

Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού - Ογκολογικό τμήμα παιδιών.
Θα ήθελα μετά από 3 χρόνια σιωπής και υπομονής να γράψω λίγα λόγια, όχι για μένα, όχι για να διαφημιστώ ή να αυτροπροβληθώ, θα μπορούσα με πολλούς τρόπους να το κάνω άλλα ποτέ δεν θέλησα να εκμεταλλευτώ τα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Το εκκλησάκι που είμαι εφημέριος, είναι αφιερωμένο στον Όσιο Στυλιανό Πφλαγόνος. Είναι μικρό μεν άλλα ο εφημέριος εκεί, εξυπηρετεί το νοσοκομείο, το ογκολογικό τμήμα και το ίδρυμα Φλόγα.
Πριν 3 χρόνια που διορίστηκα, βρήκα μια παράγκα ετοιμόρροπη και λειτούργησα τα Χριστούγεννα πρώτη μέρα με δύο άτομα. Σήμερα μετά από 3 χρόνια είναι ένα ύπαρχο, πανέμορφο εκκλησάκι, αγιογραφήθηκε, μπήκαν νέα μάρμαρα, μικροφωνική εγκατάσταση, μεγάλωσε ο πρόναος, πεταχτήκαν οι σάπιες πόρτες από το 1954, μπήκαν νέες ξυλόγλυπτες, αγιογραφήθηκε από έξω και εγκαταστάθηκε ράμπα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγοράστηκαν ιερά σκεύη, καλύμματα αγίας τραπέζης και καλύφθηκε τμήμα της κόχης που είχε πέσει. Καθιερώθηκαν βράδυνες λειτουργίες για τους εργαζομένους, ιερό μυστήριο του ευχελαίου.
Επίσης έρχονται στους χαιρετισμούς και την μεγάλη εβδομάδα αρχιερείς. Το πανηγύρι του Αγίου ήταν παντελώς άγνωστο, έγινε γεγονός που το περιμένει όλη η περιοχή. Το πιο υπέροχο όμως, είναι ότι επιπλέον στις λειτουργίες και στα μυστήρια, στις εκδηλώσεις, γεμίζει ο ναός αλλά και όλη η πλάτια από κόσμο. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε σκληρός αγώνας, να τρέχει ο ιερέας καθημερινά, να κοινωνεί τα παιδιά, να διαβάζει ευχές, να παρηγορεί τους γονείς, να τρέχει μέρα - νύχτα στο ογκολογικό τμήμα, να ασχολείται με τα παιδιά, να τα κηδεύει, να αντέχει να τα βλέπει χωρίς μαλλιά, χωρίς χέρια, τους γονείς κατεστραμμένους ψυχολογικά και οικονομικά, να εξυπηρετεί και τα τρία ιδρύματα ξεχνώντας την προσωπική του ζωή, τις υποχρεωσε'ις του και ο ίδιος σήμερα. μόνος στην Αθήνα, με ενοίκιο, με δόσεις και χρέη και μάλιστα αυτή την περίοδο λόγω ατυχήματος καθώς ανέβαινε στο νοσοκομείο, καταστράφηκε το αυτοκίνητο του ολοσχερώς και μη έχοντας πλέον ούτε χρήματα να αγοράσει ένα ζευγάρι γυαλιά που του σπάσαν, να βρίσκεται στο παγκάκι έξω από τον ιερό ναό γιατί δεν υπάρχει γραφείο, να ακούει τον πόνο των γονέων και να τρέχει να μαζέψει χρήματα σε αυτή την δύσκολη εποχή για να βοηθήσει, πουλώντας μέχρι και προσωπικά του αντικείμενα. Κυρίως όμως να αποφεύγει τους δωρητές που ήθελαν και τον ίδιο να βοηθήσουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν μέσω διαφημίσεων τα παιδιά.
Μέσα σε όλα αυτά, αγιογραφεί την Αγία Μαρίνα, προστάτιδα του χωριού του και συμβαίνει ένα καταπληκτικό θαύμα που δείχνει την χάρη του θεού και τα θαύματα του αγίου. Ένας μικρός, ασήμαντος σύλλογος από παιδιά του χωρίου μου, Μαΐστρου Αλεξανδρουπόλεως, που τα θυμάμαι μικρά όταν έφυγα, γίναν άντρες υπεύθυνοι. Τηλεφωνούν και προσφέρονται να βοηθήσουν οι ίδιοι τα παιδιά και την αγιογράφηση. Ένας μικρός σύλλογος στα σύνορα, φτωχών, λιγων παιδιών αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση με πρόεδρο τον Ιωάννη Ναϊτιδη. Πραγματικά συγκινήθηκα όταν τόσοι σύλλογοι πλούσιοι και κρατικοί οργανισμοί αδιαφορούν, σπεύδουν να βοηθήσουν αυτό το τσούρμο των παιδιών οι συχωριανοί μου. Στέλνουν αμέσως τα χρήματα για την αγιογραφία αλλά και χρήματα για τα παιδιά Είμαι περίφανος,είμαστε Μικρασιάτες, διωγμένοι από τον τόπο μας, οι πρόγονοι μας διώχτηκαν από τον τόπο τους αλλά μεγαλούργησαν, δούλεψαν, φέραν μαζί τους την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μαρίνας που χιλιάδες άθρωποι στην μνήμη της σπεύδουν να την
προσκυνήσουν. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδίας μου, εγώ, τα ασθενή παιδιά και οι πονεμένοι γονείς. Τους στέλνω ένα κομμάτι λάβαρο, παλαιό που το φύλαγα χρόνια, ανεκτίμητης αξίας από τα ματωμένα χώματα των προγόνων μας, καθώς μια λόγχη και μια παλιά λαβίδα από την παλιά Μαίστρου, να το έχουν για να θυμούνται τις ρίζες μας. Αυτό μπορώ να κάνω για να τους ευχαριστήσω. Επικαλούμαι και προσεύχομαι, ο Άγιος Στυλιανός να τους έχει πάντα καλά και δυνατούς.

Αρχιμανδρίτης Κυπριανός Κεκέογλου

Τηλέφωνο Ιερέως προς βοήθεια ή ενίσχυση
6942693313
 Πηγή: www.dimoi-news.gr