Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ο κ. Νίκος δημιούργησε το δικό του βιολογικό παράδεισο στον κήπο του προς όφελος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της οικονομίας του Δήμου μας.

Την Εβδομάδα αυτή επισκεφτήκαμε μαζί με τον υπεύθυνο της  ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. τους κατοίκους του οικισμού της Μαΐστρου οι οποίοι παρέλαβαν κάδο Οικιακής Κομποστοποίησης προκειμένου να αξιολογηθούν και να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία τους. Εκεί που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν στον κ. Νίκο Γκουργκούνη όπου κάνει υποδειγματική χρήση του κάδου Οικιακής Κομποστοποίησης δημιουργώντας το δικό του βιολογικό παράδεισο στον κήπο του. Με τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας και του κήπου του (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) παράγει κομπόστ καλής ποιότητας βελτιώνοντας την ποιότητα του κήπου και των φυτών του, καθώς τα αποφάγια γίνονται λίπασμα ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει κατά 1/3 τα οικιακά απορρίμματα.
Το παράδειγμα του κ. Νίκου αποδεικνύει έμπρακτα ότι συμμετέχοντας ενεργά στην οικιακή κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου παράγοντας ένα πολύ καλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο ή στο αγρόκτημα ως λίπασμα, και αν σκεφτούμε όλοι εμείς πως σε συνδυασμό με τους  ΜΠΛΕ κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί ή χαρτόνι κ.λπ θα μπορούσαμε εμείς που είμαστε κύριοι υπαίτιοι στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών να αποτελέσουμε μέρος της λύσης αυτού, καθώς ο δήμος θα μαζεύει και θα θάβει λιγότερα κατά 70% περίπου απορρίμματα με σημαντική μείωση του κόστους συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, αυξάνοντας παράλληλα τον χρόνο ζωής στον ΧΥΤΑ.
Συγχαρητήρια κ. Νίκο..